Saturday, March 03, 2012

apa itu denggi ?

APA ITU DENGGI ?

Demam denggi ialah sejenis penyakit bawaan nyamuk yang menjadi masalah utama kesihatan awam antarabangsa dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Jenis demam denggi yang lebih merbahaya ialah demam denggi berdarah. Ia merupakan punca utama kematian kanak-kanak di kebanyakan negara hari ini.Demam denggi dibawa oleh nyamuk Aedes kepada manusia melalui gigitannya.

BAGAIMANA PENYAKIT INI MEREBAK ?

Demam denggi didapati berlaku di kawasan bandar dan sekitarnya di negara-negara rantau tropika.

Sesiapa sahaja yang digigit nyamuk yang membawa kuman virus denggi menghadapi risiko yang lebih tinggi mendapat denggi. Demam denggi menyerupai demam selsema dan ciri klinikalnya berbeza-beza mengikut umur pesakit.


BAGAIMANA TERJADINYA DEMAM DENGGI ?

Vektor demam denggi adalah nyamuk Aedes betina.

Nyamuk yang telah dijangkiti membawa virus denggi di dalam badannya. Virus ini kemudiannya dipindahkan kepada manusia semasa proses menghisap darah. Sebaik sahaja seseorang itu digigit, virus denggi akan memasuki dan beredar di dalam aliran darahnya, maka bermulalah penyakit ini.





denggi oh denggi !

hey stalker ! sehat ke anda semua ?? korang , aku baru pas holidays . enam hary lime malam kt hospital tengku ampuan afzan kuantan . faham tak ? lembab la korg neh , haihh ! aku kene denggi la . demam since rabu lepas lgy . isnin pegy hospital , knon2 nak cek je la . pas tu kene amek drah , msok air sbb aku dah bape hary tak mkn . takde selera kott time tu . tibe2 doktor dtg ckp kt aku ''AISHAH , AWAK KENE TAHAN '' ape ? i cant believe it . mcm nak pengsan ade jgak time tu . first time la katekan . dup dap dup dap jntungku . HAHA . sblh aku ade bdk ikip , kene tahan jgk . dlm haty aku , huh ade geng . selamat . haha ! aku pun ditolak oleh kak jue ( bdk satu kolej ngn aku , dea teman aku pegy hospital ) mule2 aku duk katil num tujuh . bdk ikip tu katil num enam . aku pun mmb la ngn dea , kan dah dpt kwn baru ##

kene amek darah sume time tu , sakit kott wehh . petang tu kak dayah ngn ahmad ikhwan dtg tgok aku :) riang ria muke aku . yg tesayang dtg tgok ^_^ keesokan hary nye aku kene tuka katil plak . katil num sepuluh , mmb aku yg bdk ikip tu ktil num sembilan :) nak d jdykan cite , mmb aku mia kene tahan jgk. denggi jgak . hadoiii ! denggi denggi . petang tu mmb2 aku dtg melawat . abah aku pun same , mak tiri aku msakkan aku sup ketam , thanks auntie . keesokan hary pun same jgk , mmb2 aku dtg tgok aku . mmb2 abah aku pun dtg tgok aku kt hospital , bwk hamper buah buahan . mcm tau2 je aku suke strawberry :)

ahmad ikhwan ? tiap2 hary dea dtg tgok , teharu sgt . khamis mlm mmb aku si dila tu bole kua dah , aku tak lgy . busan dah neh kt hospital . pagi ptg siang mlm kene amek drah . sejuk satu hal , tgn aku plak bengkak sbb sala msok wayer . bangang btol doktor tu . jumaat pgi plak mia ngn akak sblh katil tu bole kua . aku bile lgy ? seksa nye rase . doktor ckp aku tak bole kua lgy sbb drah aku tak normal . drah normal utk pmpn 40 tapi aku 43 . mcm laki pekat nye . tgn dah lebam sbb kene amek drah . tgn kiri knan dah kene ccuk msok air . nak mkn pny la seksa . waa , pgi tdy sabtu bersamaan 2 mac 2012 doktor ckp aku dah bole kua . gile happy ! haha . thanks gile pade mmb2 yg dtg melawat aku pgi ptg siang mlm . jasa korg mmg aku knang smpy bile2 . kepade ahmad ikhwan bin halim , thanks gile d sbb melawat syg tiap2 hary time syg holidays kt HTAA kuantan . iloveyou gile2 . abah , auntie , cik ella thanks tgok syasya :) tak lupe jgk team 12 mekanise yg melawat sy , bgi hamper dan doakan sy cepat sembuh . thankssssss gile weh 


#thankssekalilagijasekorangmmgakukenangsmpybile2